Szerencsére az ilyen jellegű kajákra abszolúte nem kattanok...
Rakjak be a sós kajákból is?
A holland gasztronómia gyökerei az 1700-as évekre nyúlik vissza, hiszen ekkor lett a burgonya egyre népszerübb, amely a mai napig megörizte uralkodó szerepét. Ez volt az az idö is, amikor a holladok evöeszközt kezdtek el használni. A fött krumpli túlságosan meleg volt ahhoz, hogy kézzel egyék.
A holland konyha sajátossága a különbözö egytálételek. Ezek közül is kiemelkedik a "stamppot" , amely krumplipüré és valamilyen más zöldség egyvelegét jelenti. Mivel régen a parasztemberek nem rendelkeztek nagy fözö felületekkel, ezért a stampotot egyetlen egy fazékban készítették. (recepteket majd következö beírásaimban lehet olvasni.)
Míg nálunk az ebéd a föétkezés, addig Hollandiában a vacsora kap nagyobb szerepet fél 6 és 6 óra között. Mivel ez idöben a legtöbb család az asztalnál ül, így ilyenkor még telefonálni is illetlenség.
A vacsora általában valamilyen sült húsból, stampotból, párolt zöldségekböl és szószból áll. A vacsorát mindig desszert zárja. Érdekesség, hogy a hollandok a joghurtot desszertként fogyasztják az étkezés befejezéseként. A holland konyha nem használ erös füszereket és föleg az egyszerüségre törekszik.
A stamppotnak nagyon sok féle fajtája létezik, amit a helyi sajátosság is meghatározhat.