2024. November 01. - 02:26:43
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?  (Megtekintve 67762 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

2008. Július 16. - 11:24:08
Válasz #75
Nem elérhető

God Vazzeg


Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)

2008. Július 16. - 11:36:16
Válasz #76
Nem elérhető

madinorbi


Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
Nem vagyok egy nagy kreatin rajongó de a cellmasst próbáltam és mocskosul tetszett lényegesen jobban hasznosul nálam mint a monohidrát.
szekönd editör mentes felhasználó

2008. Július 16. - 11:39:26
Válasz #77
Nem elérhető

God Vazzeg


Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
Nem vagyok egy nagy kreatin rajongó de a cellmasst próbáltam és mocskosul tetszett lényegesen jobban hasznosul nálam mint a monohidrát.

Milyen véletlen, pont cellmasst nyertem legutóbb, jól betesztelem majd.. Kíváncsi leszek  8)

2008. Július 16. - 11:42:50
Válasz #78
Nem elérhető

FirstLady


Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
igen, de csak annyi a titka, hogy azt mondják, hogy a monohidrát az  nehezebben szívódik, dehát pontos értékeket pl. nem találtam, szerintem akinek a mono beválik, nem nagyon kell, hogy váltson az etil-észterre... Van olyan, aki a mononál nem érez igazából semmit, annak ajánlottabb esetleg a másik. :)
MÓD: egyénfüggő, na, ezt akartam írni, csak sokfelé figyelek, és a lényeget sikerült kihagynom :D :D :D
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 12:19:26
Válasz #79
Nem elérhető

FirstLady


L, mint lászló @-o !+"% ;D ;D ;D ;D

L-Dopa:
Olyan aminosav, amely a májban termelődik, és dopaminná alakul át. A parkinson-kórt kezelik vele, alkalmazásával az L-DOPA szubsztitúció bevezetésének ideje kitolható, a fluktuációk ritkábbak és szabadon kombinálható egyéb antiparkinson szerekkel. Mellékhatásként leggyakrabban zavartság, dezorientáció és más pszichés tünetek jelentkezhetnek, amely miatt esti adása nem javasolt. Könnyen túladagolható, ezért mindenképpen orvossal kell konzultálni a szedésével kapcsolatban.

L-Karnitin:
Az L-karnitin a testben is képződik, ezt egészítjük ki azzal, amit a táplálékkal beviszünk. Kulcsszerepe van az anyagok átalakításában és az energianyerésben. Az L-karnitin elsősorban a zsír hasznosításában és elégetésében játszik szerepet. L-karnitin-hiány esetében ezekben a komplex anyagcsere-folyamatokban zavar keletkezik. Az L-karnitin hiánya több okra vezethető vissza. Ezek lehetnek: táplálkozási problémák, erős fizikai megterhelés vagy szintézis- és elosztásbeli hiányosságok a testben. L-karnitin-hiány esetén különösen az izomzat energiaellátása szenved hiányt, emiatt gyengeség és rossz közérzet alakul ki.
Összekötődik a zsírsavval, és átvezeti azt a mitokondrium-membránon. Ezután a kapcsolat feloldódik, a zsírsav pedig a mitokondriumban lebomlik. A zsírbontásból felszabaduló energia a test rendelkezésére áll.
Az L-karnitin másik fontos szerepe a káros anyagcsere termékek eltávolítása. Erősíti az immunrendszert és javítja a spotteljesítményt is. Érdekesség, hogy AIDS-betegeknek is adják, hogy javítsák az állapotukat.

Laktáz:
A laktáz enzim, amely a vékonybélben termeklődik. A laktóz nevű diszacharidot, - amely a tejben, tejtermékekben és sok készételben található -, gükóz monoszachariddá és galaktózzá alakítja, melyeket a szervezet hasznosít. Az emberi szervezetben a laktáz csökkent termelése következményeként tejcukor érzékenység alakul ki.

Lecitin:
Az inozit és a kolin együtt. E két B-vitamin-szerű anyag alkotóeleme a lecitinnek, pótlásuk tehát lecitinnel is lehetséges. Táplálékkal máj, tojás, földimogyoró, és búzacsíra formájában juttathatjuk a szervezetbe, de ha szükséges különböző készítményekként is hozzájuthatunk. Diószerű íze van a granulátumnak, tehát akár ízesíthetünk is vele.

Lenmagolaj:
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
Sportolók (különösen a testépítők) akkor használnak lenmagolajat, ha komolyan diétáznak testzsírszázalékuk csökkentése érdekében, s minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából. Ennek biztosítására a legjobb a lenmagolaj, ami alfa-linolénsavat tartalmaz, s igen gazdag Omega-3 zsírsavakban. Ismert hiánytünete nincs, de kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Hagyományos üveges és kapszulás formában is kapható, hatásos adagja naponta 15-45 ml, illetve 1-3 gramm.

Leucin (amidokapronsav):
A különféle állati és növényi nedvekben, főleg a hasnyálmirigyben (pankreasz) előforduló egy alju aminosav; képlete: C6H11O2NH2. Sokféle módon képződik, igy a fehérjefélék bomlásakor, vagy ha a fehérjeféléket és a különböző felhámképleteket (szaru, haj, toll stb.) lúgokkal v. savakkal főzik. A Leucin fényes, zsíros tapntású lemezkékben kristályosodik; op. 170°; óvatos hevítéssel bomlás nélkül szublimálható, de hirtelen fölmelegítve amilaminra és széndioxidra bomlik. A különféle előállítási módok szerint kapott leucin különböző optikai tulajdonságokkal bír. Így p. a szintetikus úton (brómkapronsavból) kapott L. a poláros fényre nem hat, amíg a fehérjefélékből sósavval készült L. salétromsav hatására leucinsavvá lesz; káliumhidroxiddal összeolvasztva ammoniák és valeriansavas kálium képződik belőle. A növekedési hormon termelésre jótékonyan hat, illetve a katabolizmust is megelőzi, valamint energiát ad.
 
Likopin (E160d):
A likopin egy vörös színű karotinoid. A paradicsom (Solanum lycopersicum) színanyaga – nevét innen kapta –, de sok más bogyós gyümölcs színét is ez adja (pl. csipkebogyó). A karotin izomerje. Koncentrációja érett paradicsomban kb. 3,9-5,6 mg/100 g termés. Erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), képes a szabadgyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak. Mivel vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel. Élelmiszeradalékként mint színezéket használják.

Linolénsav (oktadecéndiénsav):
Telítetlen zsírsav. egy omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, ALA) is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani. Az eszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában, illetve olyan fontos vegyületcsoport előanyagaként, mint a prosztaglandinok. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Linolsav:
Az eszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, ez az omega-6 zsírsav a linolsav. Az omega-6 (cisz-)zsírsavakra egyaránt szüksége van az emberi szervezetnek, addig a zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztása lehetőleg teljes mértékben kerülendő. A transz zsírsavak valószínűleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint okozói), mint a természetes telített zsírok.

Lizin:
Esszenciális aminosavként szükség van rá néhány létfontosságú fehérje szintéziséhez. A gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez is kell a lizin, felnőtteknél pedig közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogénegyensúly fenntartásában. Elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához és gyógyulásához, valamint bizonyos ellenanyagok, hormonok és enzimek keletkezéséhez. Elősegíti az izomfehérje képződését, ezért különösen fontos lehet a gyógyuláshoz műtétek és sérülések után. Másik fontos hatása a vérzsír (triglicerid) szintjének csökkentése.
Erőtlenség, enerváltság, ingerlékenység, a koncentrálóképesség csökkenése, vérszegénység. Ugyancsak hiányát jelezheti a hajhullás, a vérbe borult szem, valamint gyermekeknél a növekedésben való lemaradás is.
A normális, egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, különösen hasznos műtétek és sérülések után. Visszaszorítja a herpesz vírus (Herpes simplex), illetve a náthakiütés (Herpes labialis) jelentkezését. Mivel fokozza az izomfehérje képződését, sportolóknak is hasznos lehet, mert sérülést követő műtét után gyorsabban rendbe jönnek.

Lutein (E161b):
Egy sárga színű karotinoid. Megtalálható elsősorban leveles zöldségekben, spenótban, kelkáposztában, fehérrépában, brokkoliban, cukkiniben, kukoricában és borsóban.[ A növények a luteint elsősorban a kék színű fény elnyeléséért, valamint antioxidáns tulajdonsága miatt használják. A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet. Számos kutatás bebizonyította az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található luteinmennyiség közötti kapcsolatot. Kutatások azt is megmutatták, hogy a sárgafolt pigmentálásának növelése csökkenti az időskori látásromlás esélyeit.
A lutein általában természetes úton kerül be az emberi szervezetbe zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Luteinszegény életmódot folytató egyének, vagy rosszul működő emésztőrendszer esetén mesterséges pótlása ajánlott. Bár nincs maximalizált napi ajánlott mennyiség, túlzott bevitel esetén karotinodermiát okozhat. Szinezőként is alkalmazzák.
Felhasználási területei :
Gyógyszerészetben, étrendkiegészítőkben, állateledelekben, takarmányokban, kozmetikumokban és élelmiszerekben egyaránt megtalálható.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 12:44:27
Válasz #80
Nem elérhető

FirstLady


M-esek

Melatonin:
Egy hormon, ami antioxidánsként működik, segíti a regenerálódás, az alvás mélységében is szerepe van.

Methoxyizoflavone:
Hormontermelésre serkenti a testet, ezért csökkenti a katabolikus folyamatokat, és segíti a fehérje beépülését az izmokba. Átlag 300 mg a napi ajánlott adag.

Metionin:
Fehéjrealkotó, alfa-aminosav. Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani. Apoláris tulajdonsága miatt jól oldódik apoláris oldószerekben. A cisztein és a metionin a két kéntartalmű aminosav, melyeknek fontos szerepük van a fehérjék felépítésében. Nagy mennyiségben található metionin a szezámmagban, a halban, húsokban, egyes növényi magokban. A gyümölcsökben és a zöldségekben kevés van belőle, kivéve a spenótban, a burgonyában és a főttkukoricában.

Mikronizált kreatin:
Kreatin monohidrát, de kisebb szemcsékben, nagyjából 20-szor kisebbek, amelyek a könnyebb felszívódást biztosítják számára.

Miosztatin blokkoló (GDF-8, azaz Growth Differentiating Factor-8):
A miosztain az izomtömeg növekedését blokkolja ez a gén a testben. Tehát ezt a folyamatot gátolja ez az anyag, amely géntechnológiai kutatások után jutottak el hozzá.

MSM:
A szerves kén módosulása, megtalálható a húsban és a tojásban. Gyulladáscsökkentő hatású, és fájdalomcsillapítóként is jól működik. Gyakran ízületvédőkbe teszik, és a kollagéntermelésre is jótékonyan hat. Sokszor párosítják Glükozaminnal.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 12:51:23
Válasz #81
Nem elérhető

FirstLady


N betűsek (hát ez nem volt sok... sanszos, hogy kihagyok valamit... ˝=/ )

N-acetilcisztein (NAC):
Az N-acetilcisztein|N-acetil-L-cisztein (NAC) a cisztein származéka, melyben a nitrogénatomhoz egy acetil-csoport kapcsolódik. Ezt a vegyületet táplálék-kiegészítőként is alkalmazzák, bár nem ideális ciszteinforrás, mivel lebomlása már a nyelőcsőben megkezdődik. A NAC-t köhögés elleni gyógyszerként is alkalmazzák, mert felszakítja a nyálkában található diszulfid-kötéseket, ezáltal az folyékonyabb, könnyen felköhöghetőbb lesz. Acetominofen túladagolásakor ellenanyagként használják.

Naringin:
Egy bioflavonoid, másnéven a P-vitamin.
 
Nitrogén-oxid (NO):
Egy olyan gáz, amely akkor termelődik, amikor a szervezet az Arginint bontja. Értágító hatású és az ún. bedurranásra van jó hatással.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 12:53:24
Válasz #82
Nem elérhető

hopika


Élj természetesen:Sex,Drugs 'n' R'n'R!!!
Már két zenekaromnak van weblapja:
www.hopika.hu és www.zahonyunplugged.hu
NE kérj tanácsot szteroid ügyben,mert NEM értek hozzá!

2008. Július 16. - 12:55:24
Válasz #83
Nem elérhető

FirstLady


Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 12:56:53
Válasz #84
Nem elérhető

God Vazzeg


Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.

Niacin:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Niacin

Ja és raktam egy viccet is a humorosba, az N betű kapcsán  8-)

2008. Július 16. - 13:07:54
Válasz #85
Nem elérhető

FirstLady


Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.

Niacin:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Niacin

Ja és raktam egy viccet is a humorosba, az N betű kapcsán  8-)
Köszi, de a niacin vótmá a B-vitaminok között, mint B3 vitamin. :) De azért köszi, végülis nem is baj, ha több helyen van :D
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 13:08:33
Válasz #86
Nem elérhető

God Vazzeg


Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.

Niacin:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Niacin

Ja és raktam egy viccet is a humorosba, az N betű kapcsán  8-)
Köszi, de a niacin vótmá a B-vitaminok között, mint B3 vitamin. :) De azért köszi, végülis nem is baj, ha több helyen van :D

Én kérek elnézést  :-){

2008. Július 16. - 13:08:55
Válasz #87
Nem elérhető

FirstLady


O betűsek

Octacosanol:
Egy zsíralkohol, amely javítja az állóképességet, és az ún. rossz koleszterin szintjét. Az oxigénfelvételre is jó hatással van. Rizsben, és búzacsíraolajban található meg.

Ornithine Alpha-Ketoglutarate (OKG):
Fokozza az növekedési hormon termelést, ezért regenerál, és a sejttérfogat-növelésben is nagy szerepe van. A katabolizmust csökkenti, növeli a glutamin szintjét, és a zsírégetében is van szerepe.

Omega-3 zsírsav:
Linolénsav, lásd ott.

Omega-6 zsírsav:
Linolsav, lásd ott.

Ornitin:
A növekedési hormonszintet emeli, halban, húsban, tojásban található. Hasonlóak a jó tulajdonságai, mint az argininnek, ill. az OKG-nek. Azokon kívül tisztítja a szervezetet a mérgező anyagoktól.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 16. - 13:28:53
Válasz #88
Nem elérhető

madinorbi


"MSM:
A szerves kén módosulása, megtalálható a húsban és a tojásban. Gyulladáscsökkentő hatású, és fájdalomcsillapítóként is jól működik. Gyakran ízületvédőkbe teszik, és a kollagéntermelésre is jótékonyan hat. Sokszor párosítják Glükozaminnal."

Megjegyzés: az ízületvédő vásárláskor leglényegesebb dolog ,hogy kondroitin legyen az adott termékben ,mert ez az egyetlen anyag amely úgymond képes "újraépíteni" a sérült izületeket. Az msm az izületi vérkeringést serkenti ezáltal mintegy védő megelőző funkciója van, a glükozamin és mindenféle olajak csak a tüneteket kezelik gyulladáscsökkentőek...
Megoldás: dymatize - joint repair  ;)
szekönd editör mentes felhasználó

2008. Július 16. - 14:57:31
Válasz #89
Nem elérhető

Larson


nincs ekezetem.

Kollagenrol is irj, az is nagyon jo az izueletekre!
Lexus, mindörökké! (toyota is) :)