Mint zabpehely szakértő ennek utánanéztem. A kettő nem ugyanaz.
A normál zabpehely összetétele:
64g ch
16g fehérje
7g zsír
A zabpehelylisztre pontosan nem emlékszem, de ha megnézed a zacskót több ch (több, mint 70g), kevesebb fehérje (ha jól emlékszem 9-10g) van benne, valamint sokkal kisebb a rosttartalma, mint a zabpehelynek.
Meg valamennyivel gyorsabb is a felszívódása, mint a normál zabpehelynek, nyilván az őrlés miatt, de mivel (általában) fehérje mellé rakod a szénhidráttartalom miatt, így ez az összetételbeni különbözőség szerintem nem szignifikáns. Az meg, hogy mittomén 20 perccel gyorsabban szívódik fel, mint a sima zabpehely nem hiszem, hogy számít...illetve dehogynem, csak nem a mi szintünkön. Én felhasználhatóság szinten sokkal kényelmesebbnek tartom a lisztté őrölt fajtáját, mint a sima pelyhet, főleg azért, mert a sima pehelytől már rohadtul becsömörlöttem. Nem beszélve arról, hogy eszek mellette elég quinoát, hajdinát, kölest, hántolt árpát, hogy ne boruljon fel a lelki egyensúlyom a sima zabpehely meg a liszt változata miatt!
Amúgy meg igazad van, nem teljesen ugyanaz a kettő!