Mint már a napján beszámoltam Csapó Dorinának "kismanója" született.
Egy jópofa riportot találtam Tozóék oldalán melyet Bánkuti Gabcsi készített Dorinával.
Anyuka lettél, Te is megismered azt az érzést, amikor belőled születik egy új élet! Milyen érzések kavarognak benned?Még szinte fel sem tudtam fogni, hogy valójában NEKEM TÉNYLEG VAN EGY KISBABÁM! Az egyik pillanatban ránézek, és teljesen elérzékenyülök, utána elbizonytalanodom: biztos mindent jól csinálok, félek, a jövőtől, hogy jó anya leszek e, utána pedig teljesen természetesnek veszem, magabiztosan teszem a dolgom, úgy gondolom nincs az a helyzet amit én ne tudnék megoldani.
Több fitnessforma verseny győztese vagy, sikeres vállalkozó, személyiedző, mindennapjaidat kitöltötte a munka, mégis mikor érzeted azt, hogy most eljött az idő, hogy gyermeket szülj?Van egyáltalán az a pillanat, amikor mi nők azt érezzük, hogy most már felkészültünk erre a feladatra?
Az életemnek három fontos területe van: család, munka, sport. Igyekeztem mindig megtalálni az egyensúlyt e három között, úgy hogy mindenhol a lehetőségeimhez képest a legjobban helytálljak. Természetesen vannak időszakok, amikor egy kicsit az egyik, majd a másik kerül előtérbe és emészt fel több energiát.
A munkámban úgy érzem, meg tudtam valósítani, amit szerettem volna. Az üzletem bevétele fedezi a kiadásaimat, mellette az edzősködés inkább hobbi, mert nagyon szeretem csinálni, az meg csak jó, hogy keresni is tudok vele..
2008 áprilisáig versenyeztem. Addig 3 éven keresztül 16 alkalommal álltam színpadon hazai, nemzetközi és világversenyeken, az esetek nagy többségében dobogón. Úgy érzem az én felkészülési módszereimmel elértem a maximumot. Az adott szabályrendszer mellett (miszerint, fitnesz formában jelenleg a nagy izomtömeget értékelik) én már nem tudok többet kihozni magamból. Nagyon tisztelem az utolsó szezonok bajnokait, de nekem a régebbi pontozásrendszer, amelyben fontos volt a nőies megjelenés jobban tetszett.
A párommal kisbabát mindig is szerettünk volna. Egészen egyszerűen most jött el az ideje, felkészültem, és úgy érzem az életünk a kapcsolatunk is és mi is megérettünk rá. Tudatosan készültünk így nem ért sem váratlanul a híre, egyikőnk sem érzi, hogy bármit félre kellene tennie, vagy bármiről lemaradna miatta.
Mesélj nekem a terhesség 9 hónapáról? Milyen új változásokat tapasztaltál meg, és hogyan tudtak ezeket, a változásokat az életedbe beilleszteni?A terhességem nagyon könnyen és jól telt. Eltekintve attól, hogy az erős hasfal miatt az átlagnál többet fájt a hasam, az izmok nem engedtek olyan könnyen.
Ami egy kis nehézséget okozott, azok az emberek voltak. Nagyon sokan csodálkoztak, hogy egyáltalán teherbe estem, gyermeket vállaltam. Úgy gondolták, aki ilyen sportot űz, fontos számára a siker, szeret színpadon állni. és még a hitelesség szempontjából a munkájában is fontost a megjelenés, az biztosan nem akar babát. Akik az edzőteremben láttak, megkritizálták, hogy „nekem még ilyenkor is a külsőm a legfontosabb”, akinek meg elmondtam, hogy a táplálkozásomra ugyanúgy figyelek, szörnyülködött. A családomon és a barátaimon kívül nagyon kevesen nyilatkoztak elismerően.
Biztos vagyok benne, hogy Te sem tudtál nyugodtan elülni a fenekeden, és folytattad az edzéseidet, mennyiben változott meg a megszokott edzésritmusod?Négy hónapos koromig az edzéstervemben a gyakorlatokon nem sokat változtattam csak a súlyokat vettem lényegesen kisebbre és a hasizom gyakorlatokat, valamint a húzódzkodást hagytam el. Amit lehetett ülve, megtámasztott derékkal hajtottam végre, de ha egy kicsit is éreztem, hogy valami nem esik, jól azt abbahagytam. A 20. és a 30. hét között csak kardióztam, akkor már a pocak miatt a súlyzózás nem ment. Az utolsó10 hétben már csak naponta egy kis sétát bírtam, valószínűleg azért mert dolgozni október közepéig dolgoztam ( Zara november 27-én született) és mire a tanítványaimmal végeztem, nagyon elfáradtam.
Hónapról-hónapra hogyan változtattad meg az étrendedet?Ugyanúgy étkeztem tovább, ahogy addig. Kerültem a fehérlisztes, cukros zsíros és „mű” ételeket. Hangsúlyozom: NEM DIÉTÁZTAM, hiszen a mennyiséggel nem törődtem csak a minőséggel. A terhességem minden időszakában tudtam, hogy éppen mije fejlődik a kislányomnak, és ahhoz milyen tápanyagokra van jobban szüksége. Azokból az ételekből tudatosan többet fogyasztottam az adott időszakban
Mit tanácsolsz azoknak a hölgyeknek akik szeretnének edzeni terhességük mellett?Aki eddig nem edzett ne most kezdje el. Aki rendszeresen sportolt figyelje a teste jelzéseit, és ne csináljon semmi olyat, amit megterhelőnek érez. Fontos, hogy soha ne fárassza ki magát edzés közben. A legjobb megoldásnak a szakember állandó segítségét és felügyeletét tartom.
Találtál-e olyan eszközöket, módszereket amik segítették a mindennapjaidat? A mozgás nagyon sokat segít és a hozzáállás. Itt is, mint a versenyfelkészülés alatt fejben dől el minden
Használtál -e táplálékkiegészítőket a 9 hónapban, milyeneket, illetve mit ajánlanál az olvasóknak?Vitaminokat és ásványi anyagokat szedtem, de kizárólag olyanokat, amelyeknek természetesek az összetevői. Nem napi rendszerességgel, de ittam protein turmixot is, mert a terhesség alatt fontos a fehérjebevitel, de kizárólag az általam nagyon jó minőségűnek tartott termékekből választottam ( Dymatize, Herbalife, Twinlab)
Nekem a nagy félelmem az, hogy mivel erőteljes izmokkal rendelkezünk kevésbé fogunk tágulni, amikor eljön a pillanat, illetve sokkal nehezebb lesz nekünk a szülés. Te hogy látod?Ahogy már említettem a terhesség alatt is egy kicsit nehezebb. A szülésnél pedig az izmok sajnos nekem nem engedtek annyit, hogy kiférjen a baba így 9 óra vajúdás után a műtőben kötöttem ki és császárral szültem, pedig nem így terveztem. De ennek ellenére szeretném megnyugtatni az összes versenyzőtársamat: aki már valaha rendesen felkészült egy fitnesz versenyre annak ez az egész nem olyan nagy ügy.
Mesélj kislányodról, én már tudom, hogy nagyon szép nevet adtál Neki!Zara baba egy igazi kis tündér. Természetesen számunkra a legszebb és legokosabb kisbaba a világon.
Mi befolyásolta a névválasztást?Pár évvel ezelőttiig az én nevem nagyon ritkának és különlegesnek számított. Ennek az életem során nagyon sok előnyét élveztem, ezért szerettem volna a kislányomnak is egy ritka nevet adni. Három lehetséges alternatíva közül a párom és a nevelt lányom választották ezt.
Mi a jövőbeni terveid? Látni fogunk újra a színpadon?Azt még egyenlőre, nem tudom. Már alig várom, hogy újra mehessek a terembe, de, hogy színpadra fogok e állni? Amíg a jelenlegi követelményrendszer él, biztosan nem. Talán ha megint a nőiesebb vonal lesz a trend…..
Köszönöm a válaszokat. Sok-sok boldogságot kívánunk Nektek.