Halihó!
Cressler, ilyenre gondoltál tegnap?
Most képzeljetek ide egy 18-as karikát.
LEÁNYBÚCSÚK TORTÁJAHozzávalók:
Piskótához: 4-5 tojás; 4 evőkanál cukor/ennek megfelelő édesítőszer; 3 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával; 1 csipet só; 2 evőkanál darált dió;
Töltelék-1: 1 kisüveg diabetikus lekvár;
Töltelék-2: 2 dl tej; 1 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával; 10 dkg margarin; 1 tojássárgája; 10 dkg cukor/ennek megfelelő édesítőszer; 1 tasak vaníliás cukor; 5dkg darált dió; 0.5 dl rum/ 1 kiskanál rumaroma;
Díszítés: 35 dkg marcipán massza; Piros ételfesték; Tortadara;
Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval félkeményre verjük. Ekkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot, vagy az édesítőt. Amennyiben folyékony édesítőszerrel dolgozunk, azt a kemény habbal elegyítsük. A felvert habhoz apránként adjuk hozzá a tojások sárgáját (kis fokozaton keverjük, hogy ne törjön meg a hab), majd a lisztet és a diót.
2. A piskóta alapot két féle módon készíthetjük el. A legegyszerűbb, hogyha van pénisz alakú sütőformánk, és azt margarinozzuk, lisztezzük ki. Ha nincs, egy nagy tepsibe öntsük a masszát, és miután megsült, kartonlapból vágott formát késsel körbevágjuk.
3. Töltelék-1 esetében a piskótánkat ketté vágjuk, megkenjük a lekvárral.
4. Töltelék-2 elkészítése: A tejet simára keverjük a liszttel és gyenge láng fölött sűrű krémmé főzzük és kihűtjük. A margarint a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, a cukorral, vagy édesítőszerrel habosra keverjük. A végén a darált diót, a rumot és a kihűlt főzött krémet is hozzátesszük és elkeverjük. A tésztalapokat megtöltjük a diós krémmel.
5. A díszítéshez a fehér marcipánmasszát színezzük meg az ételfestékkel. Apránként adagoljuk hozzá és rendesen gyúrjuk át, hogy mindenütt elérjük a kívánt színt. Ha nagyon megpuhult a massza tegyük be néhány percre a fagyasztóba. Egy gyúródeszkán nyújtófa segítségével nyújtsuk ki akkorára, hogy a piskótánkat bővel leérje, majd vágjuk körbe. A tortadarából a here részt díszítsük fel, a szemöldökcsipesz rendkívül hasznos erre a célra.
Tipp: A néger változatához tegyünk a tésztába 1 evőkanál kakaót, de akkor ennyivel kevesebb lisztet használjunk, illetve a piros ételfesték helyett barnát vegyünk.
Csajok! Egy szeletet?