Hi! A minap süti süthetnékem támadt, kaptam egy ötletet, h tejszín helyett valami laktózmentessel csináljam. Vettem is egy "növényi főzőkrémet szója fehérjével"-t, de sehogyan sem akart felverődni (Lehet, kellett volna Lady a szülinapi 2. fiúcskád
) Ha van valami tippetek, akkor szóljatok, h mi lehetett a gond..
de így legalább lett 2 új receptem is az 1 helyett.
HAMIS TEJSZÍNES CSIRKEMELLHozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé; Só, bors; 4 evőkanál olaj, vagy 4 evőkanál margarin; Fél lilahagyma; 250 g gomba; 1 csipet morzsolt kakukkfű; 2 dl növényi főzőkrém szója fehérjével (laktóz mentes); 1 teáskanál mustár;
Elkészítés:
1. A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy serpenyőbe a zsiradék felét feltesszük, majd hozzátesszük a húst és pirosra sütjük félig fedő alatt.
2. Közben a gombát felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk. Mikor a hús kész, kiszedjük és letakarjuk. A serpenyőbe beletesszük a maradék margarint, majd a hagymát fedő alatt mérsékelt lángon megdinszteljük, majd a gombát hozzáadjuk, kakukkfűvel megszórjuk. 5-7 perc alatt a gomba összeesik.
3. A főzőkrémet elkeverjük a mustárral, hozzáöntjük a gombához, a húst visszahelyezzük és még 5 percig forraljuk, hogy mártás sűrűségű legyen.
TEJSZÍNES KÁVÉTORAHozzávalók (ø=24 cm):
A tésztához: 7 tojásfehérje; 3 teáskanál folyékony édesítőszer (~20 dkg cukornak megfelelő édesség); 10 dkg kókuszreszelék; 2-3 evőkanál rizsliszt;
A krémhez: 7 tojássárgája; 3 teáskanál folyékony édesítőszer (~20 dkg cukornak megfelelő édesség); 2 evőkanál kakaópor; 2 dl feketekávé; 2 dl tejszín; 2 csapott teáskanál zselatin;1 dl langyos víz; Durvára vágott dió;
Elkészítés:
1. A tésztához egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Mikor kész, hozzátesszük a folyékony édesítőszert, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjük meg a habot, majd a kókuszreszeléket és a lisztet is apránként hozzátesszük. Egy kapcsos tortaforma aljába öntjük és közepesen meleg sütőben, ~170°C-on 15 perc alatt megsütjük. Szép világosbarnás lesz a teteje helyenként.
2. A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a feketekávéval, a kakaóval és az édesítővel. Kis láng fölött felfőzzük, sűrű krémet kapunk. Amíg a krém hűlik, 1 dl langyos vízben feloldjuk a zselatint, feltesszük forrni, és a forrástól számított 20-30 másodperc múlva elzárjuk alatta a lángot. Ezt is kihűtjük. Közben a tejszínhabot keményre verjük, a kihűlt kávés krémmel összevegyítjük. Amikor a zselatin elkezd egy kicsit már sűrűsödni, beleteszünk egy-két kanálnyit a krémből, összekavarjuk, majd így öntjük hozzá a tejszínes kávékrémhez. A kész masszát a kapcsos formában lévő tésztára öntjük, megszórjuk dióval és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap körbevágjuk, kiemeljük a formából és díszítjük, pl.: banán, eper, tejszínhab.
Amennyiben folyós lett a krémünk, ne ijedjünk meg, a zselatin megszilárdítja.