Gabe, hogyha véletlen megnősülsz, akkor már tudom miért..egy elgyöngült pillanatodban rabigába vered magad..ej-ej..
Ok Zotja! Ja és egy kis biztatás még, remélem szereted.
Itt van a farsang, úgyhogy egy hagyományos receptet írok be. Nem egyszerű az elkészítése, de finom. Meg egyáltalán nem diétás.
FánkHozzávalók 15 darabhoz: 60 dkg liszt, 3,5 dkg élesztő, kb. 3,5 dl langyos tej; 4 ek. (8 dkg) cukornak megfelelő édesítőszer, 0,5 dl rum, 4 tojássárgája; 1 mk. só, 1 narancs reszelt héja, 7 dkg vaj; 1 kiskanálnyi cukor,
Sütéshez: olaj;
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt körülbelül 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, utána 4 evőkanálnyi lisztet meg egy kis kanálnyi cukrot (cukor nélkül nekem nem futott fel) hozzáadva kovászt készítünk, és körülbelül 15 perc alatt langyos helyen felfuttatjuk. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, az édesítőszert elkeverjük benne. A többi lisztet egy tálba töltjük és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt narancs héjat meg az édesítős rumot is hozzáadjuk. Egy fakanállal kevergetve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Kb. 10 perc alatt hólyagosra dagasztjuk, egy lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen (radiátor teteje pl.) körülbelül 50 perc alatt a duplájára kelesztjük, finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk, és 8 cm átmérőjű, olajba mártott pogácsa szaggatóval, vagy pohárral kiszúrjuk. A kimaradó tésztákat újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen(ismét jöhet a radiátor teteje) 30 percig kelesztjük lefedve.
Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez a része kerül alulra -, majd közepesen (!!!) forró olajba rakjuk. Az edényt lefödjük, és a tésztát közepes lángon körülbelül 1,5 percig így sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat és ismét 1-1,5 percig sütjük, de már fedő nélkül.