Sziasztok! Tudom, hogy kevesen szeretik a levest, de ez az én egyik kedvencem.
GOMBALEVESHozzávalók: 40 dkg marhahús; 50 dkg gomba; 1 nagy szál sárgarépa(2 közepes); 1 zeller; 1 vöröshagyma; 2-3 ek olaj; 2-3 babérlevél; Csipet majoránna, kakukkfű, csombor; Só, bors; 1 dl fehérbor; 1 dl tejszín; Fél citrom mag nélkül; 1 ek liszt; 1 tojás; Liszt;
Elkészítés:A marhahúst apró kockákra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. Az olajat felhevítjük, a kockákra vágott marhahúst rátesszük, megforgatjuk és fedő alatt pároljuk. Megsózzuk (1 mk), majd 1 dl hideg vizet öntünk alá, és így pároljuk tovább. Közben a hagymát finomra vágjuk, és a gombát megmossuk, és felszeleteljük. A hús mikor elfőtte a levét (zsírjára sült), akkor hozzátesszük a zöldségeket és egy pici vizet, és tovább főzzük. Kb. 5 perc után hozzátesszük a hagymát és a felszeletelt gombát. Megborsozzuk, teszünk hozzá egy csipet majoránnát, kakukkfüvet, borsikafüvet (csombor) és a babérlevelek is belekerülnek. Alapos keverés után 2 liter vízzel felöntjük, és lassan elkezdjük főzni. Miután 1-2 dl elpárolgott belőle, hozzáöntjük az 1dl száraz fehérbort (most Furmintot használtam, Juhfarkkal is finom volt), majd a fél megmosott citromot héjastól. A tejszínt elkeverjük egy pár evőkanál vízzel és 1 ek. liszttel, kavargatás mellett a levesbe öntjük (különben csomós lesz). A lángot nagyobbra vesszük, és megcsináljuk a galuskát. Ehhez az egy tojást elkeverjük annyi liszttel (nem számoltam, kb.3-4 ek.) amennyit felvesz és egy csipet sóval. Laza, kézzel szaggatható tésztát kapunk, amit a forrdogáló levesbe belecsipkedünk. Mikor feljön a víz tetejére a galuska, akkor elzárjuk a gázt. A citromot kivesszük, megkóstoljuk, hogy kell-e bele kis só. Lefedjük tálalásig.
Tipp: Eddig citrom nélkül csináltam, akkor is szinte ugyan ilyen volt, tehát anélkül is jó.
Több hús is mehet bele, csak nekem ennyi marhám volt, mással meg nem akartam vegyíteni.
Remélem valakinek megragadta a leves is a fantáziáját.