Töltött Paprika ahogy én csinálom Hozzávalók:
500 g darált hús (pulyka, csirke)
500 g TV paprika (el is maradhat, akkor paradicsomos húsgombóc lesz.
)
250 g rizs
1 l paradicsomlé (+ víz a hígításhoz)
100 g sűrített paradicsom(el is maradhat)
1 tojás
Só, bors (ízlés szerint)
2 ek olaj
3 ek zabliszt
édesítőszer
1. Feltesszük forrni a paradicsomlevet és elkeverjük benne a sűrített paradicsomot. Vízzel hígítjuk, ha kell. (én 0.5 l-t még tettem hozzá.)
2. A húst elkeverjük a megmosott és lecsöpögtetett rizzsel, hozzátesszük a sót (1,5 mokkáskanállal tettem) , borsot és a tojást.
3. A paprikának kivesszük a magházát (legegyszerűbb, ha benyomjuk a csumáját, körbefordítjuk és kihúzzuk), megmossuk és beletöltjük a masszát. (kb. ¾-edéig)
4. A forrásban lévő paradicsomba tesszük. Ha nem elég a paprikánk akkor gombócokat formálunk és azokat is beletesszük. A lé csak éppen lepje el a paprikákat. Fedő alatt főzzük (fakanállal kis rés), takarék lángon.
5. Mikor kész, a lisztből és az olajból rántást készítünk (azaz feltesszük az olajat egy kis edényben a tűzre, beletesszük a lisztet, elkeverjük benne, kicsit pirítjuk, de ne sokat, mert megég könnyen, végül több ízben, kevés HIDEG vízzel elkeverjük. Ne legyen híg. ) Besűrítjük vele a paradicsomos mártást. Mikor beleöntjük a rántást, akkor folyamatosan kevergessük is közben, nehogy a forró mártás összekapja és csomós maradjon a liszt. Édesítőszerrel ízesítjük (én folyékonyat használtam, 1ek-val) Egy ~10 perc alatt összeforraljuk és kész. .
Fontos! Takarék lángon készítsük végig, mert különben a külseje szétfől, belül meg nem készül el.
(Aminek még utána néztem: 1 l paradicsomlében 40 g CH van, míg 100g sűrített paradicsomban 16g CH, 100g paprikában 3g CH. 100g rizsben 76 g, 100g pulyka:20.4 g P, 1tojás 7g P. legalábbis a tápanyagtáblázatok alapján, amiket néztem.
)
Ha úgy találjuk, h túl sok a macera a rántással, akkor elhagyjuk, és egy hígabb mártást kapunk.
néhány részfolyamat: