2024. November 01. - 11:37:43
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Étkezéssel kapcsolatos tudnivalók, segítségek.  (Megtekintve 107130 alkalommal)

0 Felhasználó és 21 vendég van a témában

2007. November 22. - 20:54:53
Válasz #135
Nem elérhető

efitmaster

Adminisztrátor
Na jó, két ujjatlan póló. Azt még kibírjuk... :D  :-oD
"Gyerekek, ne írjatok nekem privátokat kérdésekkel, mert még nem vagyok nyugdíjas és nincs időm válaszolni rájuk. Majd 25 év múlva! Thanx! " - efitmaster és anonym alcoholic

"Csak azok érhetnek el valaha is nagyot, akik mernek nagyot bukni" --Robert Francis Kennedy

"Egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még csak a cipőjét húzza"

2007. November 22. - 20:55:39
Válasz #136
Nem elérhető

Bubee


Satrap Espressobar - Kávékorzó.hu - Kávéológia @ Index

2007. November 22. - 22:35:48
Válasz #137
Nem elérhető

Seth


Most olvasom a szénhidrátos dolgot, gyűjtöm a kérdéseket a Biokémia tanáromnak, szerintem örülni fog egy újjabbnak :)  annyi idiótát kérédésem van már így is  :-} (jah amúgy vegyész hallgató vagyok)

2007. November 22. - 22:58:48
Válasz #138
Nem elérhető

Seth


A szénhidrát különösebben nem kérdés károsodás szempontjából, ott nem kell veszteséggel számolni nagyon egyszerű szerkezetű molekulákról beszélünk, és max a főzővízben kioldott szénhidráttartalom veszik el illeve a di, illetve poliszaharidok, részeikre bomolhatna de ezt lényegtelen max a GI-t befolyásolja, pláne hogy a rostok is sérülnek, ...ezért jóval magasabb a szarrá főzött rizs GI-je

A fehérje már jóval izgalmasabb kérdés pláne hogy az kerül sokba nekünk testépítőknek, szóva akit érdekel itt egy kicsit részletesebben, Nagybetűvel amire érdemes odafigyelni!

FEHÉRJÉK KÁROSODÁSÁNAK TÍPUSAI:

Denaturálódás: fizikai (hő, ultrahang, UV fény, ionizáló sugárzás) illetve kémiai (sav, lúg, alkohol stb.) hatására bekövetkező szerkezeti átalakulás.

A denaturálódás során a térszerkezet felhasad a közeg és a molekulák                    hőmozgása következtében (pl. nedves közegben végzett hőkezelés), de az !!!elsődleges szerkezet (peptidlánc) érintetlen marad.!!!   @-o EZ A FONTOS!!
     
A denaturálódás hatására bekövetkező változások:

a fehérjék biológiai aktivitása megszűnik
a fehérjék oldhatósága megváltozik (koaguláció)
az oldat viszkozitása csökken
a fehérjék kristályosíthatósága csökken
Deteriorizáció: ha a polipeptidlánc integritása is sérül.
Kölcsönhatások:
Fehérje-fehérje kölcsönhatások (szénhidrátok hiánya esetén)
interamolekuláris keresztkötések kialakulása
      (pl. Lys-Glu ill. Asp savamidja között)

MEG EZ A FELSOROLÁS FELJEBB!  @-o

aminosavak bomlása  ----->> EZ MÁR NEM A MI HŐMÉRSÉKLETÜNKÖN JÁTSZÓDIK LE! NEM FONTOS SZÁMUNKRA: desaminatio (ammónia felsz.) – szag ! -NEM GYAKRAN ÉRSZÜNK AMMÓNIASZAGOT FŐZÉS KÖZBEN  8-)
                                          desulfuratio (H2S és merkaptán) – szag + mérgező ! -ILYET SEM!  8-)

oxidációs folyamatok: a Met különösen érzékeny rá
           Met --- MetSO (metionin szulfoxid) --- MetSO2  Met szulfon)


Fehérje – szénhidrát kölcsönhatások:
Maillard reakció: AA – redukáló cukor

A köztes termékek (furozin, piridozin) a fehérjék hőkárosodásának mértékét jelezhetik.

Fehérje – lipid kölcsönhatások
Az oxidált lipidek oxo csoportjai a Maillard reakció révén oxidálják az AA-kat, elsősorban Lys-t.

A VÉGE CSAK RÉSZLETEZÉS... de erről kb. 5 könyvet írtak az okosok, de sztem nekünk ennyi elég. Nekem biztosan :)


2007. November 22. - 23:00:55
Válasz #139
Nem elérhető

Lantos Johnny

VIP Member

Most vagy túl sok edzést tartottam ma vagy már késő van a gondolkodásomhoz,de ez sztem pofon egyszerű..Efitmaster adatai tökéletesen helytállóak.Mivel a nyers rizs tömege főzéskor kb a 3szorosára dagad (nem pontosan,függ attól hogy mennyi vízzel készítjük és mennyi ideig hagyjuk pl.fedő alatt még párolni).Tehát kb 3og nyers rizsből készül el megközelítőleg 1OOg főtt rizs.Na most a 3Og nyers rizsben van annyi Ch mint a már lefőtt 1OOg-ban,tehát egyértelműen 1OOg nyers rizs valójában már közel 3OOg főtt rizs lefőve.Tehát ha utána nézünk így ki is jön az az érték amit Efitmaster leírt.Egyértelműen az azonos tömegű nyers rizsnek nagyobb a CH tartalma,mint az azonos tömegű főtt rizsnek.Nemde?De a kettőt egy lapon említeni sztem felesleges,mert a nyers rizs szinte emészthetetlen és nem egy és ugyanaz a dolog.De a kalóriatáblázatban és adietetikában is amikor elkészítenek egy speciális étrendet,,miindíg a nyers állapotot használják és ezáltal számolják ki a cukorbeteg napi megengedett és optimális Ch-át ,akárcsak a Jay Cutler csúcsformájának kidolgozását a Mr.O-ra....(ez most megér esetleg egy pólócskát a világítós poszterbe,amíg nincsenek poszterek,Efitmaster?)

Idézet
Megbízható adatok. Elég nagy a különbség a főtt és a nyers rízs szénhidrát tartalma között.

100gr nyers barna rízs: 76gr (bár más helyen: 77,2gr)

100gr főtt barna rízs: 24gr (más hiteles forrásnál: 23gr)

100gr nyers fehér rízs: 79,2 (nem-dúsított)

100gr főtt fehér rízs: 28,7gr (nem-dúsított)

that's the brutal fuckn reality...  @-o
.."senki sem mondhatja azt,hogy senki..anélkül hogy valaki lenne"
                                                     (MICIMACKÓ)
www.lantosjohnnyfitness.hu

2007. November 22. - 23:06:06
Válasz #140
Nem elérhető

Seth


Igen ezért írtam a fehérjékről, mert az volt másik kérdés azok mennyire sérülnek, igen nem egyáltalán vagy ott mi a helyzet  :-\ no mindegy

2007. November 22. - 23:09:27
Válasz #141
Nem elérhető

Seth


A szénhidrátnál nem is gondoltam hogy valaki nem számolja bele a felvett vizet  ;D ezért kell szárazon mérni oszt kész...

2007. November 22. - 23:12:39
Válasz #142
Nem elérhető

Lantos Johnny

VIP Member
.."senki sem mondhatja azt,hogy senki..anélkül hogy valaki lenne"
                                                     (MICIMACKÓ)
www.lantosjohnnyfitness.hu

2007. November 22. - 23:24:14
Válasz #143
Nem elérhető

Yanou


Még újonc vagyok, de azért bekapcsolódnék a vitába, ha szabad...
Tehát én is God Vazzeg véleményén vagyok, 100g nyers rizsből nem 100g főtt lesz, hanem jóval több! Ha feltételezzük, hogy kb 2,5-szeresére "duzzad" a felvett víztől, akkor Efit adatai átszámolva a főzés utáni nagyobb súlyra nagy valószínűséggel helytállók, tehát nem valami sokat veszít a szénhidráttartalmából.

Elég sokat forgolódom a konyhában, így volt alkalmam kipróbálni ezt-azt a főzés terén és hamár a rizsfőzésnél tartunk lenne egy észrevételem/kérdésem.
Nagy valószínűséggel a többség úgy készíti a napi rizsadagját, hogy belevágja a tasakos konyhakész rizsét az akárhányliter vízbe, oszt jól megfőzi, majd be a bélbe...
Ha már ekkora az aggódás a rizs főzés során bekövetkező szénhidráttartalom csökkenése miatt, akkor adnék egy tippet egy másfajta elkészítési mód képében:
Tál, bele olaj (lenmag+oliva), felhevít, bele a kívánt mennyiségű rizs, fehérre (barnarizsnél világosra) pirít, annyi vízzel felönt, hogy a rizst ellepje+még egy kicsit, majd átkever, fedő rá, majd néhány főzés közbeni átkeveréssel kombinálva készrefőz (a végefelé, mikor már nagyon kevés a víz alatta, akkor folyamatosan kavarni kell, hogy ne égjen le), gáz elzár, fedő az edényre visszarak, majd vár 10-15 percet, hogy "kipattogjon". A rizs így felveszi az összes vizet, amit ráöntöttünk, minimális tápanyag tud elpárologni belőle a víz által (mivel csak annyit öntünk rá, amennyit fel is vesz), a tetejében nem is lesz olyan seízű, mivel nem engedjük kiázni a vízbe az ízanyagok többségét, amit az általános mószerrel elkészítve kiöntenénk a mosogatóba...
Igen, pöcsölősebb megoldás, mint a "zacskóvízbedobmegfőzosztjóvan", meg persze meg kell tanulni az elkészítés módját, de én ebben a verzióban jobban szeressem... /7%

2007. November 22. - 23:26:04
Válasz #144
Nem elérhető

efitmaster

Adminisztrátor
Na most akkor össze kell írnom, ki hány pólót kap... ;D  ;D  :-)!

vagyis 1 nyers póló megfőtt és 5 főtt póló lett belőle... ;D
"Gyerekek, ne írjatok nekem privátokat kérdésekkel, mert még nem vagyok nyugdíjas és nincs időm válaszolni rájuk. Majd 25 év múlva! Thanx! " - efitmaster és anonym alcoholic

"Csak azok érhetnek el valaha is nagyot, akik mernek nagyot bukni" --Robert Francis Kennedy

"Egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még csak a cipőjét húzza"

2007. November 22. - 23:31:37
Válasz #145
Nem elérhető

efitmaster

Adminisztrátor
A szénhidrát különösebben nem kérdés károsodás szempontjából, ott nem kell veszteséggel számolni nagyon egyszerű szerkezetű molekulákról beszélünk, és max a főzővízben kioldott szénhidráttartalom veszik el illeve a di, illetve poliszaharidok, részeikre bomolhatna de ezt lényegtelen max a GI-t befolyásolja, pláne hogy a rostok is sérülnek, ...ezért jóval magasabb a szarrá főzött rizs GI-je

A fehérje már jóval izgalmasabb kérdés pláne hogy az kerül sokba nekünk testépítőknek, szóva akit érdekel itt egy kicsit részletesebben, Nagybetűvel amire érdemes odafigyelni!

FEHÉRJÉK KÁROSODÁSÁNAK TÍPUSAI:

Denaturálódás: fizikai (hő, ultrahang, UV fény, ionizáló sugárzás) illetve kémiai (sav, lúg, alkohol stb.) hatására bekövetkező szerkezeti átalakulás.

A denaturálódás során a térszerkezet felhasad a közeg és a molekulák                    hőmozgása következtében (pl. nedves közegben végzett hőkezelés), de az !!!elsődleges szerkezet (peptidlánc) érintetlen marad.!!!   @-o EZ A FONTOS!!
     
A denaturálódás hatására bekövetkező változások:

a fehérjék biológiai aktivitása megszűnik
a fehérjék oldhatósága megváltozik (koaguláció)
az oldat viszkozitása csökken
a fehérjék kristályosíthatósága csökken
Deteriorizáció: ha a polipeptidlánc integritása is sérül.
Kölcsönhatások:
Fehérje-fehérje kölcsönhatások (szénhidrátok hiánya esetén)
interamolekuláris keresztkötések kialakulása
      (pl. Lys-Glu ill. Asp savamidja között)

MEG EZ A FELSOROLÁS FELJEBB!  @-o

aminosavak bomlása  ----->> EZ MÁR NEM A MI HŐMÉRSÉKLETÜNKÖN JÁTSZÓDIK LE! NEM FONTOS SZÁMUNKRA: desaminatio (ammónia felsz.) – szag ! -NEM GYAKRAN ÉRSZÜNK AMMÓNIASZAGOT FŐZÉS KÖZBEN  8-)
                                          desulfuratio (H2S és merkaptán) – szag + mérgező ! -ILYET SEM!  8-)

oxidációs folyamatok: a Met különösen érzékeny rá
           Met --- MetSO (metionin szulfoxid) --- MetSO2  Met szulfon)


Fehérje – szénhidrát kölcsönhatások:
Maillard reakció: AA – redukáló cukor

A köztes termékek (furozin, piridozin) a fehérjék hőkárosodásának mértékét jelezhetik.

Fehérje – lipid kölcsönhatások
Az oxidált lipidek oxo csoportjai a Maillard reakció révén oxidálják az AA-kat, elsősorban Lys-t.

A VÉGE CSAK RÉSZLETEZÉS... de erről kb. 5 könyvet írtak az okosok, de sztem nekünk ennyi elég. Nekem biztosan :)



Seth,

Most ezt írd le úgy, hogy egy nem vegyész is megértse. ;D
"Gyerekek, ne írjatok nekem privátokat kérdésekkel, mert még nem vagyok nyugdíjas és nincs időm válaszolni rájuk. Majd 25 év múlva! Thanx! " - efitmaster és anonym alcoholic

"Csak azok érhetnek el valaha is nagyot, akik mernek nagyot bukni" --Robert Francis Kennedy

"Egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még csak a cipőjét húzza"

2007. November 22. - 23:35:48
Válasz #146
Nem elérhető

efitmaster

Adminisztrátor

....De a kalóriatáblázatban és a dietetikában is amikor elkészítenek egy speciális étrendet,,mindíg a nyers állapotot használják és ezáltal számolják ki a cukorbeteg napi megengedett és optimális Ch-át, akárcsak a Jay Cutler csúcsformájának kidolgozását a Mr.O-ra....(ez most megér esetleg egy pólócskát a világítós poszterbe,amíg nincsenek poszterek,Efitmaster?)


Na jó, ez is megér egy világítós pólócskát!  ;)
"Gyerekek, ne írjatok nekem privátokat kérdésekkel, mert még nem vagyok nyugdíjas és nincs időm válaszolni rájuk. Majd 25 év múlva! Thanx! " - efitmaster és anonym alcoholic

"Csak azok érhetnek el valaha is nagyot, akik mernek nagyot bukni" --Robert Francis Kennedy

"Egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még csak a cipőjét húzza"

2007. November 22. - 23:36:23
Válasz #147
Nem elérhető

Lantos Johnny

VIP Member
Még újonc vagyok, de azért bekapcsolódnék a vitába, ha szabad...
Tehát én is God Vazzeg véleményén vagyok, 100g nyers rizsből nem 100g főtt lesz, hanem jóval több! Ha feltételezzük, hogy kb 2,5-szeresére "duzzad" a felvett víztől, akkor Efit adatai átszámolva a főzés utáni nagyobb súlyra nagy valószínűséggel helytállók, tehát nem valami sokat veszít a szénhidráttartalmából.

Elég sokat forgolódom a konyhában, így volt alkalmam kipróbálni ezt-azt a főzés terén és hamár a rizsfőzésnél tartunk lenne egy észrevételem/kérdésem.
Nagy valószínűséggel a többség úgy készíti a napi rizsadagját, hogy belevágja a tasakos konyhakész rizsét az akárhányliter vízbe, oszt jól megfőzi, majd be a bélbe...
Ha már ekkora az aggódás a rizs főzés során bekövetkező szénhidráttartalom csökkenése miatt, akkor adnék egy tippet egy másfajta elkészítési mód képében:
Tál, bele olaj (lenmag+oliva), felhevít, bele a kívánt mennyiségű rizs, fehérre (barnarizsnél világosra) pirít, annyi vízzel felönt, hogy a rizst ellepje+még egy kicsit, majd átkever, fedő rá, majd néhány főzés közbeni átkeveréssel kombinálva készrefőz (a végefelé, mikor már nagyon kevés a víz alatta, akkor folyamatosan kavarni kell, hogy ne égjen le), gáz elzár, fedő az edényre visszarak, majd vár 10-15 percet, hogy "kipattogjon". A rizs így felveszi az összes vizet, amit ráöntöttünk, minimális tápanyag tud elpárologni belőle a víz által (mivel csak annyit öntünk rá, amennyit fel is vesz), a tetejében nem is lesz olyan seízű, mivel nem engedjük kiázni a vízbe az ízanyagok többségét, amit az általános mószerrel elkészítve kiöntenénk a mosogatóba...
Igen, pöcsölősebb megoldás, mint a "zacskóvízbedobmegfőzosztjóvan", meg persze meg kell tanulni az elkészítés módját, de én ebben a verzióban jobban szeressem... /7%
Szerintem a "vita "már lezáródott.A ch nem veszít csak elhagyható mennyiséget a hőkezelés során.Gondoljatok bele mi is lenne egy súlyos fogyatékos cukorbetegnél,aki inzulinozza magát és azon kéne görcsölnie hogy most vajon mennyit veszített abból amit az orvos nyers állapotában előírt aznapra...Valószínű,ha veszítene a Ch tartalomból amíg lefőzi szegény ,tuti bekómálna,de sztem attól is ha ilyeneken rágódna és azon gondolkodna hogy most lefőzze e vagy a protkójával összezúzza
.."senki sem mondhatja azt,hogy senki..anélkül hogy valaki lenne"
                                                     (MICIMACKÓ)
www.lantosjohnnyfitness.hu

2007. November 22. - 23:38:52
Válasz #148
Nem elérhető

efitmaster

Adminisztrátor
...Valószínű,ha veszítene a Ch tartalomból amíg lefőzi szegény ,tuti bekómálna,de sztem attól is ha ilyeneken rágódna és azon gondolkodna hogy most lefőzze e vagy a protkójával összezúzza

 ;D
"Gyerekek, ne írjatok nekem privátokat kérdésekkel, mert még nem vagyok nyugdíjas és nincs időm válaszolni rájuk. Majd 25 év múlva! Thanx! " - efitmaster és anonym alcoholic

"Csak azok érhetnek el valaha is nagyot, akik mernek nagyot bukni" --Robert Francis Kennedy

"Egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még csak a cipőjét húzza"

2007. November 22. - 23:40:54
Válasz #149
Nem elérhető

Lantos Johnny

VIP Member

A világítós pólót köszönjük a reklámzabálók nevében is :-)(-:
.."senki sem mondhatja azt,hogy senki..anélkül hogy valaki lenne"
                                                     (MICIMACKÓ)
www.lantosjohnnyfitness.hu