Szia, Johny! Most voltam vérvételen és az orvos el volt hülve a véreredményemen a májfunkcióm miatt!Azt mondja ahol az érték max.40-en lehet,nekem 271!Azt hiszi,hogy kokszolok!Pedig nem!Naponta egy tuirmixot iszok edzés után!Azt mondta,hogy sürgösen álljak le a fehérjével!Mert a májam nem tudja feldolgozni a sok káros anyagot!Állitólag rengeteg enzim van a véremben!Most elküldött belgyógyászatra,és alhasi ultrahangra.Öt éve edzem az első három évben heti négyszer,most heti háromszor,nem tudom mi tévő legyek.Mert szerintem meg kell a fehérje a növekedéshez!
Ha jól tudom a vérvizsgálatoknál a GOT/GPT értékek vonatkoznak a májra. Ezeknél a referencia tartomány 50 és az alatt van. Pl. a SB versenyek előtt a benevezett versenyzőknek 2001-ig vérvizsgálat is volt és csak 100 GOT/GPT alatt lehetett elindulni.
Nekem pl. a legutóbbi (ezévi) vizsgálatom szerint...
GOT: 42 U/l
GPT: 62 U/l
Ezek szerint indulhatok még a SB-n is!!!
Még egy kis tudnivaló az értékek emelkedéséhez:
A GPT-teszt kimutatja a máj károsodását. A GPT-értékeket általában összehasonlítják más enzimszintekkel, úgymint az alkalikus foszfatázéval (ALP) és az aszpartát-aminotranszferázéval (AST/GOT), ez segít meghatározni, hogy a májbetegségnek milyen formája van jelen.
"....Az izomba adott injekció, az erős izommunka, fizikai sportok emelhetik a mért GPT-aktivitást.
Bizonyos gyógyszerek, gyógytermékek, amelyek májkárosító mellékhatással rendelkeznek, néhány páciensnél szintén emelhetik a GPT-aktivitást."