Lencsesaláta mustáros csirkemellel
Hozzávalók:
a salátához:
30 dkg lencse
2 babérlevél
1 piros kaliforniai paprika
1 közepes fej lila hagyma
2-3 csemege savanyú uborka
az öntetéhez:
1 nagy evőkanál mustár
4 ek. olívaolaj
1 ek. fehérborecet
1 tk. citromlé
1 mk. porcukor
1 kis gerezd fokhagyma
só, bors
A húshoz:
2 csirkemellfilé
2-3 evőkanál mustár
só, bors
2 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
A mártáshoz:
1 kis doboz natúr joghurt ( vagy fél doboz joghurt és fél doboz tejföl)
2 evőkanál majonéz
csipet cukor, só
őrölt bors
kevés citromlé
A lencsét beáztattam (beáztatás nélkül is lehet lencsét főzni, de azt tapasztaltam, hogy ha az áztatóvizet leöntjük róla, akkor kevésbé puffaszt - van, aki szerint fel kell forralni, és azután ezt az "első" vizet leönteni róla), egy óra alatt dagadt valamicskét, leöblítettem és feltettem főni némi babérlevél és só társaságában. A lencse keménysége ellenére egészen elviselhető idő alatt megpuhul - különösen, hogy ezúttal kifejezetten nem kell szétfőzni, a salátában a málló szemek nem túl esztétikusak ugyebár.
Míg a lencse fő, sok mindent elő lehet készíteni: a hagymát karikára, a paprikát és a savanyú uborkát minél apróbb darabokra vágom, és egy nagy tálba szórom. Ezután elkészítem a salátaöntetet, ami rém, egyszerű: az összes hozzávalót elkeverem, hogy sűrű, fényes anyagot kapjak.
A csirkemelleket vízszintesen félbevágom, hogy négy szép szeletet kapjak, majd besózom, végül mustárral jó alaposan megmasszírozom. Egy kis borsot is szórok rá és félreteszem.
A fokhagymagerezdeket meghámozom és finomra zúzom, erre majd a hússütés végén lesz szükség.
A joghurtos tartárféle mártáshoz is összekeverek mindent, kellemesen savanykásra ízesítem.
Eddigre a lencse jó eséllyel elkészült, így leszűröm és a babért kidobom. Kicsit hűlni hagyom, majd összekeverem a többi zöldséggel és az öntettel. Félreteszem, hogy míg a hús készül, magába szívja az ízeket, vagy be a hűtőbe, ha másnap lesz tálalva.
Előveszek egy nagy serpenyőt, megolvasztom benne a vajat (ha nem fér bele az összes hús egyszerre, felezek). Nagy lángon megkapatom a csirkemell egyik felét, majd fordítok rajta, lejjebb veszem a hőt és 2-3 perc alatt átsütöm. A forró csirkemellszeletekre ecsettel rákenem a zúzott fokhagymát, és készen is.
Ha van lehetőség rá, érdemes egy kicsit előre dolgozni: összeállítani a salátát, mustárba pácolni a csirkét, és másnap nincs más tennivaló, mint kisütni a húst és enni.